Hvordan ta vare på blomster

Hvem er det som ikke liker å ha ferske blomster som pynt i hjemmet? De vakre fargene, lukta, og skjønnheten fanger synet. De står ikke så lenge, så man nyter det så lenge det varer. Men det er ingen grunn til å vinke farvel til blomstene etter et par dager. Stell dem riktig, så varer de i flere uker, litt avhengig av type.

Stell av grønne planter – tips til hvordan:

 • Snitt.
  Hvor mye du snitter blomstene bestemmer hvor mye vann og næring blomsten tar til seg. Hvordan du skal snitte blomstene er avhengig av type; for eksempel skal roser skjæres på skrå, slik at de tar opp mest mulig vann, mens tulipaner bør snittes tvert over, slik at de ikke tar til seg for mye vann.

           Er du usikker – spør om du skal snitte rett over eller skrått der du kjøper blomstene.

 • Gjødsel.
  Ofte får du næringspose sammen med blomstene. Da kan du bare følge bruksanvisningen som står på pakken. Bland ut med vann, og etterfyll vannet etter hvert. Spør gjerne butikkansatte om å få flere poser, for da kan du bytte til friskt vann og mer gjødning underveis, i stedet for å vanne den ut.
  Hvis du ikke fikk med næringspose, så har du kanskje allerede redningen i skapet, du kan bruke sitron og sukker.
 • Lyst og varmt miljø.
  Blomster og planter er ikke bare avhengig av vann og næring for å blomstre, lys er også viktig. Ønsker du at det skal komme knopper på blomstene kan det lønne seg å sette blomster i vinduskarmen, for så å sette dem lenger inn i rommet på et mørkere sted når de har slått ut.

Det samme gjelder temperatur, de fleste blomstertyper slår fortere ut i blomst om de står et varmt sted.

Tips: Sett blomstene mørkt og kjølig om natta, så varer de lenger!

 • Lengde på stilken.
  Lengden på stilken har også mye å si. Det er vakkert med langstilkete roser, men du har kanskje lagt merke til at de ikke varer like lenge som vanlige?

  Jo kortere stilk, jo kortere vei til vannet, og blomstene får raskere næring i følge blomsterhandler.

  Det betyr ikke at du skal massakrere de langstilkete rosene med en gang, men de vil holde seg bedre om du snitter dem litt underveis. Ser du at blomstene holder på å visne, kan du snitte et godt stykke av stilken.
 • Pass på når du vasker!
  Et lite tips til slutt: Pass på å vaske oppvaskbørsten, gjerne i oppvaskmaskinen, etter at du har vasket blomstervasen. Giftstoffer fra blomster eller gjødning kan sette seg igjen i børsten, og du vil ikke videreføre dette til kopper og kar du bruker til matlaging.
4.5/5 - (86 votes)