Elektriske dørlås – Velg riktig smartlås
De fleste idag låser døra med en vanlig nøkkel. Men de siste årene har det blitt vanlig å låse døra med mobilen, det kalles smartlås.
Det er mange fordeler med slike lås. Du kan slippe inn gjester når du selv ikke er hjemme. Og ikke minst slipper du å tukle med nøkler til alle i familien. Nøkler blir fort borte.
Det finnes mange ulike elektriske dørlås, men hva lønner seg? Det koster en del penger også.
Låse døra med mobilen
De fleste kjøper det deres vaktselskap anbefaler. De to største selskapene er Verisure og Sector Alarm, som bruker Yale Doorman sine dørlås.
Denne låsen kan enkelt legges til i begge selskapenes alarmsystemer. Dermed kan du styre både alarm og lås fra en og samme app.
Heldigvis slipper du å betale hundrelapper i måneden til et vaktselskap for å benytte smartlås.
Og du MÅ ikke kjøpe den låsen som passer til systemet til vaktselskapet ditt.
Alle låsene på det norske markedet kan kjøpes separat, og med unntak av Yale Doorman behøver de ikke å være koblet til noe annet enn det trådløse nettet du har hjemme.
Yale Doorman er ledende på markedet men det er i ferd med å endre seg. Det amerikanske selskapet har produsert låser siden 1868. Du låser opp med en sekssifret kode på et tradisjonelt tastatur på selve låsen. Du kan bruke inntil 10 koder, slik at alle i familien kan ha hver sin.
Prisen ligger mellom 3000-5000 kr. Kan kjøpes uten alarmavtale.
Den norske utvikleren av smartlåsen ID-Lock bruker Z-Wave – standarden, som er ett av to systemer du vil møte ofte i smarthusverdenen.
Det gjør at du kan bruke hvilken som helst Z Wave Hub for å styre låsen med nett og mobil.
Men dette krever noe i tillegg som koster rundt 600 kr. Flere smarthjemselskaper bruker ID Lock som sin lås, blant dem Futurehome og Intin.
Låsen har innebygd innbrudds-og brannalarm. Du blir varslet både om noen prøver seg å få opp døra på annet vis enn via vanlig opplåsing og dersom temperaturen i rommet øker dramatisk. I motsetning til Doorman bruker ikke ID Lock fysiske knapper. I stedet taster du inn koden på et skjerm med berøringsflate, akkurat som på en smarttelefon. Låsen har kun mulighet for to tallkoder. Prisen ligger på 3800 – 4800 kr.
Også EasyAccess er norsk, og smartlåsen deres kommer i to utgaver: Standardmodellen EasyCode og EasyFinger med fingeravtrykkslesing.
Sikkert med elektriske/smartlås
Begge har mulighet til å kommunisere med utenverdenen via to Bluetooth, WiFi og Zigbee.
Men mange lurer på om det er like sikkert med elektriske/smartlås som det er med gode gammeldagse lås. Proffe hackere i USA har demonstrert at smartlåser kan hackes både med Bluetooth, Z Wave og Zigbee. Men det er tvilsomt om en innbruddstyv har så gode kunnskaper i å hacke sånt utstyr. Å benytte fysiske verktøy for å få opp dører og vinduer er nok enklere.